Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ταξίδια μας

Πληροφορίες

Αν δεν βρείτε απάντηση στο ερώτημα που σας απασχολεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζι μας

 

Διαμονή

Σε κάθε ταξίδι μας, αναφέρουμε τον τύπο των ξενοδοχείων που χρησιμοποιούμε – π.χ. 4*.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως διαλέγουμε τα ξενοδοχεία με μεγάλη προσοχή ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας / τιμής.
Παράλληλα, συνυπολογίζουμε και άλλους σημαντικούς παράγοντες όπως το ασφαλές parking, η τοποθεσία, η εύκολη πρόσβαση, η καθαριότητα και η φιλική εξυπηρέτηση, ώστε στο τέλος της ημέρας να μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την διαμονή σας

1Σε τι ξενοδοχεία θα μείνουμε ;
Επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τα ξενοδοχεία, όχι μόνο βάση των αστεριών, αλλά και της ουσιαστικής τους ποιότητας.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι 3*+ και 4*
2Έχουν τα ξενοδοχεία parking για τις μοτοσυκλέτες ;
Ένα από τα κριτήρια τα οποία έχουμε όταν επιλέγουμε ένα ξενοδοχείο για τη διαμονή μας, είναι η ασφάλεια των μοτοσυκλετών μας.
Για το λόγο αυτό επιλέγουμε οι μοτοσυκλέτες να βρίσκονται ασφαλισμένες είτε στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου, είτε σε κάποιο συνεργαζόμενο με αυτό, παραπλήσιο χώρο στάθμευσης.
3Τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε κεντρικό σημείο ή χρειάζεται να πάρουμε τη μηχανή ;
Γνωρίζουμε ότι το κέντρο μιας πόλης είναι ο πυρήνας, το σημείο συνάντησης των δρώμενων της. Με γνώμονα αυτό,επιλέγουμε ξενοδοχεία που βρίσκονται πλησίον του κέντρου.
Φυσικά αυτή δεν είναι η μοναδική παράμετρος που λαμβάνουμε υπόψιν, καθώς η προσφερόμενες υπηρεσίες από το ξενοδοχείο, το ισορροπημένο κόστος διανυκτέρευσης, το πρωινό, είναι επίσης σημεία που εξετάζουμε.
Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίζουμε να υπάρχει κοντινή πρόσβαση σε ΜΜΜ, ώστε οι επισκέψεις στο κέντρο να γίνονται χωρίς μοτοσυκλέτες ώστε να απολαμβάνουμε τη βόλτα, το φαγητό ή το ποτό χωρίς περιττές έγνοιες.

 

Φαγητό

Στα ταξίδια μας - εκτός από το πρωινό φυσικά - περιλαμβάνουμε το φαγητό σε κάποιες μόνο περιπτώσεις, καθώς  δεν θέλουμε να περιορίσουμε τις επιλογές και αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως είναι θέμα εντελώς υποκειμενικό.

Το μεσημέρι τρώμε συνήθως ελαφριά και γρήγορα – οι τοπικές καντίνες, “βρόμικα” κλπ είναι από τις αγαπημένες μας στάσεις !

Το βράδυ συνήθως καταλήγουμε όλοι μαζί σε κάποιο εστιατόριο – αν και υπάρχει απόλυτη ελευθερία στο θέμα αυτό – κατά προτίμηση με τοπική κουζίνα.

1Περιλαμβάνεται διατροφή στο πακέτο του ταξιδιού ;
Μια όμορφη μέρα ξεκινά με ένα καλό πρωινό και μια κούπα αρωματικό καφέ ή τσάι. Είναι πάγια τακτική μας να συμπεριλαμβάνουμε στην τιμή των ταξιδιωτικών μας πακέτων αυτή την μικρή πολυτέλεια.
Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη γεύματος στο ξενοδοχείο σε περιπτώσεις που βάσει προγράμματος, η επιστροφή μας σε αυτό γίνει αργά το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση, στο πρόγραμμα κάθε ταξιδιού, υπάρχει αναλυτική περιγραφή των παρεχόμενων γευμάτων, ώστε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τόσο τα οικονομικά σας, όσο και το χρόνο σας.
2Υπάρχουν προτάσεις για φαγητό στις πόλεις που επισκεπτόμαστε ;
Κάνουμε προτάσεις για κάποια εστιατόρια ή καταστήματα με γρήγορο φαγητό που έχουμε πρώτα εμείς επισκεφτεί.
Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια λίστα με χώρους που προσφέρουν φαγητό πριν το ταξίδι, κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Καθώς οι γευστικές επιθυμίες μπορεί να διαφέρουν, προτείνουμε να χαθείτε στα σοκάκια και να ανακαλύψετε εσείς το χώρο και το φαγητό που ταιριάζει στις δικές σας επιθυμίες. Μικρά διαμάντια μπορεί να αποκαλυφθούν. Συγχρόνως η αναζήτηση αυτή είναι ένας ακόμα τρόπος να εξερευνήσετε την πόλη.
3Ειμαι Vegan / Vegeterian. Τι συνθήκες θα αντιμετωπίσω σε κάθε χώρα ;
“ Από που παίρνεις την πρωτεΐνη σου;”
Εντάξει, αστειευόμαστε. Η εμπειρία όμως του ρυζιού με μελάνι σουπιάς σε εστιατόριο του Βελιγραδίου vegan μελών της ομάδας μας, ενώ είχαν τη διαβεβαίωση του σερβιτόρου ότι είναι το “vegan special” πιάτο τους, μας ώθησε στο να σκύψουμε με περισσότερη προσοχή πάνω στο θέμα της vegan/vegetarian διατροφής.
Τόσο οι τοπικές κουζίνες, όσο και οι αλυσίδες εστιατορίων μπορούν να παρέχουν γευστικούς πειρασμούς και σε ταξιδιώτες που δεν επιθυμούν τα ζωικά προϊόντα στη διατροφή τους.
Προτείνουμε να μας γνωρίσετε εκ των προτέρων την επιθυμία σας αυτή ώστε να ζητήσουμε από τα καταλύματα να φροντίσουν το πρωινό ή το γεύμα σας.
Παράλληλα οι εφαρμογές κινητού όπως Happy Cow, μπορούν να παρέχουν ένα πλήρη κατάλογο των χώρων εστίασης με ειδίκευση στη vegan/vegetarian διατροφή ακόμα και σε προορισμούς που αυτό μπορεί να φαντάζει αδύνατο.
Για το τέλος κρατάμε μια μικρή συμβουλή. Σε χώρες των Βαλκανίων και γενικότερα του πάλαι ποτέ Ανατολικού Μπλοκ που ο Χριστιανισμός είναι η επίσημη θρησκεία, έχουμε μεταφράσει εκ των προτέρων στη γλώσσα της χώρας που επισκεπτόμαστε τη λέξη νηστεία. Από την εμπειρία μας κάνει την επικοινωνία για θέματα φαγητού χωρίς ζωικά παράγωγα ευκολότερη.
4Πρέπει για λόγους υγείας να αποφεύγω συγκεκριμένες τροφές. Τι πρέπει να κάνω ;
Αν έχετε κάποιο είδος αλλεργίας ή δυσανεξίας σε συγκεκριμένες τροφές προτείνουμε πριν το ταξίδι να ετοιμάσετε ένα έντυπο που θα καταγράψετε λεπτομερώς τις τροφές καθώς και την μετάφραση τους στα Αγγλικά και στην γλώσσα των χωρών που θα κινηθούμε.
Παρόλο που τα αγγλικά είναι διεθνής γλώσσα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος είτε παρερμηνείας, είτε να μην ομιλούνται. Σε θέματα υγείας, η πρόβλεψη και η επαγρύπνηση είναι σημαντικές.

 

Αξιοθέατα

Σας έχει τύχει ποτέ να βρίσκεστε μπροστά σε ένα ανοιχτό χάρτη και να δυσκολεύεστε να αποφασίσετε  ποια αξιοθέατα θα επισκεφτείτε;

Σε εμάς συμβαίνει κάθε φορά που ετοιμάζουμε το πρόγραμμα ενός ταξιδιού και πάντα στο τέλος μένουμε με μια γλυκόπικρη γεύση για τα μέρη που επιλέξαμε να δούμε και αυτά που δεν καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα μας.

Είναι πρακτικά αδύνατο να χωρέσουν οι ομορφιές και τα αξιοθέατα ενός τόπου σε ένα ολιγοήμερο ταξίδι. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος, ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό να κινήσουμε το ενδιαφέρον σας και να προγραμματίσετε μια μελλοντική επίσκεψη και να συνεχίσετε την εξερεύνηση σας.

Μικρή συμβουλή, αφιερώστε χρόνο και αφουγκραστείτε τον τόπο που επισκέπτεστε. Αγγίξτε, μυρίστε, γευτείτε, ακούστε, αφήστε το βλέμμα σας να εξερευνήσει το θαύμα που ξετυλίγεται μπροστά σας. Γίνετε μέρος της ομορφιάς του και αποφύγετε τον αγώνα δρόμου να δείτε όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορείτε. 


Διαδρομές και δρόμοι

Η φιλοσοφία των ταξιδιών μας είναι χτισμένη πάνω στην πεποίθηση ότι οι επαρχιακοί δρόμοι κρύβουν τις ομορφότερες διαδρομές. Η φύση, οι στριφτερές διαδρομές, τα μικρά χωριά που κρύβουν τη ψυχή του πολιτισμού των τόπων που επισκεπτόμαστε, οι άνθρωποι με τους χαλαρούς ρυθμούς, η οικονομία στα καύσιμα, συμβάλουν στην επιλογή μας αυτή.

Αποφεύγουμε την εθνική οδό και τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και τους χρησιμοποιούμε μόνο σε περιπτώσεις που το πρόγραμμα απαιτεί μια γρήγορη μετακίνηση (π.χ. αναχώρηση πλοίου) ή όταν δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή.


Εξοπλισμός αναβάτη


Μοτοσυκλέτα

Η προετοιμασία της μοτοσυκλέτας και η κατάλληλη κατάσταση της για ταξίδι είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος που μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα σε αξέχαστες διακοπές και απίστευτη ταλαιπωρία.

1Πρέπει να κάνω service πριν το ταξίδι ;
Αποφύγετε ρίσκα του τύπου «θα σου βγάλει το ταξίδι».
Ο ασφαλέστερος τρόπος προετοιμασίας της μοτοσυκλέτας σας είναι τα χέρια και η γνώση του μηχανικού σας.
Προγραμματίστε το service τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση σας, ώστε να υπάρχει χρόνος να την οδηγήσετε και να διορθωθούν τυχόν προβλήματα της τελευταίας στιγμής.
Ζητήστε να γίνει ένας πλήρης έλεγχος της μοτοσυκλέτας που να αφορά ρυθμίσεις στον κινητήρα, λιπαντικά, φίλτρα, φρένα, ηλεκτρικά, όπως μπαταρία και λάμπες, τσιμούχες και ότι άλλο κρίνετε απαραίτητο.
2Να αλλάξω λάστιχα ;
Τα ελαστικά αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες για την ασφαλή οδήγηση της μοτοσυκλέτας.
Το βάρος, η θερμοκρασία της ασφάλτου, οι πολύωρη οδήγηση, είναι παράγοντες που επιβαρύνουν και επιταχύνουν τη φθορά των ελαστικών.
Φροντίστε λοιπόν ώστε τα ελαστικά σας να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι η φθορά του ελαστικού είναι μικρότερη όταν η μοτοσυκλέτα κινείται σε αστικό περιβάλλον ή μικρά ταξίδια.
Παράλληλα αν σκοπεύετε να τοποθετήσετε καινούρια ελαστικά, φροντίστε να διαθέσετε τον απαραίτητο χρόνο να τα «στρώσετε» πριν το ταξίδι.

*Ένα σετ επισκευής ελαστικών, είναι απαραίτητο εργαλείο για την επισκευή του ελαστικού σε περίπτωση κλαταρίσματος. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να ζητήσετε από τον προμηθευτή ελαστικών σας να σας κάνει μια επίδειξη πώς να το χρησιμοποιείτε, αν και οι συνοδοί μας έχουν πάντα μαζί τους και γνωρίζουν πως να το χρησιμοποιούν.
*Σε περίπτωση που η μοτοσυκλέτα σας "φοράει" σαμπρέλες, φροντίστε αν έχετε μαζί σας μια από κάθε διάσταση ( εμπρός / πίσω )
3Τι εργαλεία να πάρω μαζί μου ;
Μπορεί στο γκαράζ του σπιτιού σας να έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να λύσετε σε βίδες τη μοτοσυκλέτα σας και να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε μαζί σας τα περισσότερα από αυτά.
Όμως μια τέτοια επιλογή θα αφαιρούσε χώρο από τις αποσκευές σας και θα πρόσθετε βάρος.
Προτείνουμε να πάρετε μαζί σας κάποια εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν σε μια έκτακτη ανάγκη, που να γνωρίζετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε καθώς και ανταλλακτικές λάμπες και ασφάλειες αν υπάρχουν.
4Πόσα κυβικά πρέπει να είναι η μοτοσυκλέτα μου για να πάρω μέρος στο ταξίδι ;
Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τον τύπο των διαδρομών και τον αριθμό των χιλιομέτρων του κάθε ταξιδιού.
Στην σελίδα κάθε ταξιδιού θα βρείτε την αντίστοιχη πληροφορία.
5Η μοτοσυκλέτα μου είναι παλιά. Μπορώ να έρθω σε κάποιο ταξίδι ;
Αν η μοτοσυκλέτα σας είναι σε κατάλληλη κατάσταση για το ταξίδι και δεν παρουσιάζει προβλήματα η ηλικία της δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Οδηγική συμπεριφορά

Ο πρωταρχικός στόχος που έχουμε όταν ξεκινούμε ένα οργανωμένο ταξίδι με μοτοσυκλέτα είναι η ασφάλεια όσων συμμετέχουν σε αυτό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι η βασική αρχή για τον επόμενο στόχο μας, να απολαύσουμε την οδήγηση και τους προορισμούς μας.

Ο τρόπος που οδηγούμε τη μοτοσυκλέτα μας διαφοροποιείται όταν ταξιδεύουμε συμμετέχοντας σε μια ομάδα με άλλους μοτοσικλετιστές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιες από τις αρχές που έχουμε όταν ταξιδεύουμε μόνοι μας, θα χρειαστεί να τις διαφοροποιήσουμε και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της ομάδας. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ομάδες, έτσι και στα ταξίδια μας, η συνεργασία και ο σεβασμός μεταξύ των συμμετεχόντων είναι σημαντική. Οι συνοδοί  της ομάδας φροντίζουν να ενημερώνουν τους συμμετέχοντες για τους κανόνες αυτούς πριν ξεκινήσει το ταξίδι, ενώ παράλληλα διορθώνουμε τυχόν παραλείψεις κατά τη διάρκεια του.

Παράλληλα διοργανώνουμε μονοήμερες εκδρομές για αυτούς που επιθυμούν να εξοικειωθούν με τους βασικούς κανόνες ασφαλείας στην οδήγηση με μοτοσυκλέτα σε ομαδικό πλαίσιο.

1Με ποιες ταχύτητες κινούμαστε στο ταξίδι;
Είτε κινούμαστε σε εθνική οδό, είτε σε επαρχιακό δρόμο, κινούμαστε μέσα στα πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία κάθε χώρας.
2Ανησυχώ για την ποιότητα των καυσίμων. Φοβάμαι μήπως είναι νοθευμένα
Φροντίζουμε ώστε ο ανεφοδιασμός μας να γίνεται σε πρατήρια μεγάλων εταιρειών των οποίων την ποιότητα των καυσίμων που παρέχουν, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε δοκιμάσει σε προηγούμενα ταξίδια μας ή κατά την επίσκεψη μας στη χώρα για τη οργάνωση του ταξιδιού.
Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η ποιότητα των καυσίμων είναι τουλάχιστον εφάμιλλη και σε πολλές περιπτώσεις ανώτερη αυτών που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας.

Πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό

Καλώς ήρθες! Η συγκίνηση της στιγμής που για πρώτη φορά οι ρόδες της μοτοσυκλέτας σου κυλούν στην άσφαλτο μιας άλλης χώρας, το πρώτο αυτοκόλλητο από τόπο αλαργινό, δεν συγκρίνονται. Ένας καινούριος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου και σε καλεί να τον εξερευνήσεις και να τον ανακαλύψεις.

Ίσως πολλές φορές να θέλησες να επισκεφτείς μια ξένη χώρα, όμως η έλλειψη χρόνου για προγραμματισμό, οι οικονομικές δυσκολίες, το άγχος για το τι θα αντιμετωπίσεις να λειτούργησαν ανασταλτικά  στην προοπτική ενός ταξιδιού με μοτοσυκλέτα στο εξωτερικό.

Στο Odyssey Tours φροντίζουμε τα πρακτικά θέματα όπως καταλύματα, αξιοθέατα, πρόγραμμα, διαδρομές, επιτρέποντας σου να απολαύσεις στο έπακρο το ταξίδι χωρίς περιττές έγνοιες. 

Και αν έρχεσαι μόνος σου και αναρωτιέσαι αν θα ταιριάξεις στην παρέα μας, θα σου πούμε τούτο, πως φιλίες και γνωριμίες χρόνων ξεκίνησαν από ένα ταξίδι μαζί μας. 

1Είμαι αρχάριος αναβάτης , ποιο είναι το κατάλληλο ταξίδι για να αρχίσω ;
Μόλις πήρες το δίπλωμα σου, καβαλάς την μοτοσυκλέτα σου και είσαι έτοιμος να γυρίσεις τον κόσμο. Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί στη θέση αυτή και μόνο ταύτιση μπορούμε να δώσουμε σε έναν αναβάτη που μόλις ξεκινά το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των δύο τροχών.
Ο ενθουσιασμός είναι το κυρίαρχο συναίσθημα και η δική μας ευχή είναι “ μακάρι να σε ακολουθεί για όσο καιρό επιλέξεις να έχεις τη μοτοσυκλέτα στη ζωή σου.”
Μόνο που μερικές φορές ο ενθουσιασμός, αν δεν συνοδεύεται από εμπειρία, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Γι’ αυτό προτείνουμε στους αρχάριους αναβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν μαζί μας να συμμετέχουν αρχικά σε ένα από τα διήμερα ή τριήμερα ταξίδια που οργανώνουμε και ανήκουν στην κατηγορία “πολύ εύκολο” και “εύκολο”.
Με τον τρόπο αυτό θα εξερευνήσουν με ασφάλεια τις δυνατότητες τους, θα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τυχόν λάθη του μέσα από τις υποδείξεις έμπειρων συνοδών και θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των απαιτήσεων που ένα πολυήμερο ταξίδι έχει.
Σε βάθος χρόνου αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να έχει μια ολοκληρωμένη και ασφαλή ταξιδιωτική εμπειρία που η μοτοσυκλέτα μπορεί να τους παρέχει.
2Αν κουραστώ στο ταξίδι τι επιλογές έχω ;
Ενθαρρύνουμε τους αναβάτες που συμμετέχουν στα ταξίδια μας, μόλις νιώσουν αδιαθεσία ή κούραση ή έχουν οποιαδήποτε άλλη δυσκολία που τους αποσπά από την οδήγηση, να ενημερώσουν τους συνοδούς του ταξιδιού.
Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να σταματήσουμε σε σημείο που παρέχει ασφάλεια στους συμμετέχοντες και στη συνέχεια γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης.
Ο γενικός κανόνας είναι πως ότι και αν συμβεί, κανένας δεν μένει μόνος. Έχοντας αυτό ως αρχή, μπορεί να υπάρξουν και περιπτώσεις όπου ένας από τους συνοδούς θα παραμείνει μαζί σας, ακόμα και αν το υπόλοιπο γκρουπ συνεχίσει τη διαδρομή του, μέχρι να νιώσετε και πάλι έτοιμος να συνεχίσετε.

Γυναίκα αναβάτης

Οργανώνουμε ταξίδια με μοτοσυκλέτα από 2009 και στο πέρασμα αυτών των χρόνων πολλές γυναίκες οδηγοί συμμετείχαν σε αυτά.

Το φύλο του οδηγού δεν υπήρξε ποτέ για εμάς ανασταλτικός παράγοντας για τη συμμετοχή στα ταξίδια μας, ούτε θεωρήσαμε ότι μια γυναίκα οδηγός χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η οδήγηση της μοτοσυκλέτας και  η οδηγική συμπεριφορά είναι θέμα παιδείας και όχι φύλου.

1Θέλω να έρθω σε ένα ταξίδι, αλλά δεν θα ήθελα να είμαι η μοναδική γυναίκα.
Αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, καθώς ακόμη και αν δεν υπάρχει άλλη οδηγός, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρχουν συνεπιβάτες.

Έγγραφα

1Τι έγγραφα χρειάζομαι για το ταξίδι ;
Το διαβατήριο σας ( ή ταυτότητα )
Το δίπλωμα σας
Την άδεια κυκλοφορίας της μοτοσυκλέτας σας.
Την βεβαίωση ασφάλισης και την πράσινη κάρτα.
2Τι είναι η πράσινη κάρτα και πως την βγάζω ;
Η πράσινη κάρτα ή Πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλισης είναι με απλά λόγια μια βεβαίωση πως το όχημα σας είναι ασφαλισμένο και καλύπτεται στις χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα της Πράσινης Κάρτας.
Χορηγείται χωρίς κόστος από την ασφαλιστική σας εταιρία.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Πράσινη Κάρτα στην σελίδα του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης :

3Μπορώ να ταξιδέψω με ταυτότητα ;
Στα περισσότερα ταξίδια μας ναι, θα μπορούσατε να ταξιδέψετε και με ταυτότητα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, και ειδικά για τα πολυήμερα ταξίδια που περιλαμβάνουν αρκετά συνοριακά περάσματα συστήνουμε να έχετε διαβατήριο, για αποφυγή καθυστερήσεων ή προβλημάτων στους ελέγχους.
4Χρειάζεται να έχω Διεθνές Δίπλωμα ( IDP ) ;
Όχι.
Το Ελληνικό δίπλωμα είναι αρκετό για τις χώρες που ταξιδεύουμε.
Για τα ταξίδια όμως που περιλαμβάνουν χώρες εκτός Ε.Ε. συστήνουμε να έχετε το καινούριο δίπλωμα ( κάρτα ) καθώς τα διπλώματα παλαιού τύπου δεν έχουν τα στοιχεία με λατινικούς χαρακτήρες.

Χρήματα και συνάλλαγμα

1Χρειάζεται να κάνω συνάλλαγμα;
Φροντίζουμε η πρώτη στάση η οποία κάνουμε σε κάθε χώρα που επισκεπτόμαστε να μας παρέχει τη δυνατότητα να κάνουμε συνάλλαγμα.
Αν φυσικά το επιθυμείτε μπορείτε να προμηθευτείτε συνάλλαγμα πριν την αναχώρηση μας από την τράπεζα σας.
Καθώς η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών είναι ευρέως διαδεδομένη, μπορείτε απλά αντί για συνάλλαγμα να χρησιμοποιείτε τις κάρτες αυτές.
2Πόσα χρήματα θα ξοδέψω;
Αυτό είναι τελείως υποκειμενικό. Κάποια έξοδα είναι συγκεκριμένα ( πχ τιμή βενζίνης, διόδια ) ενώ κάποια άλλα ατομικά και εξαρτώνται από τις προτιμήσεις / επιλογές του κάθε συμμετέχοντα ( φαγητό, μουσεία, αναμνηστικά κλπ ) Με την εμπειρία μας μπορούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το κόστος των προϊόντων / υπηρεσιών ώστε να υπολογίσετε τα επιπλέον έξοδα για το ταξίδι που σας ενδιαφέρει.

Ρούχα και αποσκευές